Förstärkt verklighet
Idag framförde jag en presentation om förstärkt verklighet eller augmented reality som det heter på engelska.
Förstärkt verklighet går ut på att kombinera vad man ser i vanliga fall med virtuell information. Detta kan göras så simpelt som med en vanlig webcam eller en smartphone. Det finns även andra enheter som klarar av förstärkt verklighet, men dessa är de vanligaste i nuläget. Nämnvärt är dock att det utvecklas ett par kontaktlinser som ska kunna manipulera ljuset som går in i ögat och ändra det man ser.
I vilket fall så fungerar det som sådan att kameran läser av exempelvis en gata eller ett rum. Ett program bearbetar vad kamera fångar upp och skapar grafik eller information som läggs ovan på kamerabilden som visas på skärmen. Om vi tar exemplet med gatan så skulle det i princip kunna visas information om särskilda byggnader och affärer samt avståndet till dem. I detta fall är det nödvändigt att använda GPS för att det ska fungera. Ett annat exempel är spel som använder sig av en vanlig bit papper med en speciell symbol. När man riktar kameran mot papperet ersätts det med en 3D-figur, kanske en byggnad eller ett monster.
Vad som är bra med förstärkt verklighet är att det inte bara kan användas för spel eller att hitta en ny favoritrestaurang. Den största nyttan ligger inom olika yrken, om man använder ytterligare en teknik som heter RFID. Genom att märka rör och elledningar med ID-taggar som kan skicka och ta emot signaler så skulle man kunna använda förstärkt verklighet för att se exakt var ledningarna ligger. Även inventering av lager skulle kunna underlättas på samma sätt. Ett svep med en kamera skulle kunna visa alla tillgängliga artiklar. Faktum är att förstärkt verklighet skulle kunna användas till nästan vad som helst, det är i princip fantasin som sätter gränsen.
Jag hoppas det har varit intressant läsning och jag kan avslöja att det kanske kommer en uppföljare om jag väljer förstärkt verklighet som examensarbete. Lämna lite feedback om ni känner för det, annars hörs vi snart igen.